Nuvaring: gevaarlijke anticonceptie
Het in Brabant ontwikkelde anticonceptiemiddel Nuvaring wordt internationaal bekritiseerd. Zo is er bij de fabrikant van de ring, MSD, door ruim tweeduizend Amerikaanse gebruikers een schadeclaim ingediend, aldus de Volkskrant. In Nederland gaat deze anticonceptiering, die maandelijks ingebracht moet worden, zo’n 170.000 keer per jaar over de toonbank.
Trombose, longembolieën en herseninfarcten
De indieners van de schadeclaims geven aan dat de Nuvaring herseninfarcten, longembolieën en bloedstolsels zou veroorzaken. Van de 400 cliënten van de Amerikaanse advocaat Paul Rheingold die schade hebben opgelopen, zijn vijf door het gebruik van de anticonceptiering overleden. De klachten van zijn andere cliënten stemmen overeen met de risico’s die in de bijsluiter van de anticonceptiering worden genoemd. Een causaal verband is volgens de advocaat dan ook eenvoudig te bewijzen.
Ook in Nederland zijn er slachtoffers gevallen: er zijn zo’n 31 voorvallen waarbij sprake is van, mogelijk dodelijke, bloedstolsels als gevolg van het gebruik van de anticonceptiering. Daadwerkelijke sterfgevallen zijn hier nog niet bekend.
Exacte cijfers zijn helaas niet te geven, doordat niet alle voorvallen worden gemeld. Het precieze aantal sterfgevallen die in verband staan met dit anticonceptiemiddel is dan ook onbekend.
Anticonceptie met lagere hormoondosering
MSD te Oss, voorheen Organon, heeft de Nuvaring tien jaar geleden geïntroduceerd. Daarbij werd aangegeven dat de ring een lagere hormoondosering zou hebben dan de pil. De hormonen díe het bevat, verdubbelen echter het risico op bloedstolsels. Zo blijkt uit een Deense studie dat gemiddeld 6,5 op de 10.000 gebruiksters trombose krijgen. MSD geeft echter aan dat het onderzoek niet klopt, waarbij het bedrijf wijst op een, door hen gefinancierd, ander onderzoek.
Problemen met Diane-35
Volgens het eerder genoemde Deense onderzoek is de kans op bloedstolsels bij de ring even hoog als bij de anticonceptiepil Diane-35, die eerder dit jaar al in opspraak kwam. De Diane-pil is in Frankrijk zelfs al uit de schappen gehaald. Ook in Nederland zijn de gevolgen van de Diane-35 aanzienlijk: mogelijk zijn al 35 vrouwen als gevolg van het gebruik van deze pil overleden. In vergelijking met andere anticonceptiepillen is de kans op bloedstolsels twee keer zo hoog, waarbij voor één of twee op de 100 vrouwen de uitkomst van de trombose dodelijk is.